Pogosta vprašanja

Dobrodošli na Solatubovi strani za pogosta vprašanja. Da boste hitro našli odgovore na svoja vprašanja, izberite temo na stranskem meniju ali pa vtipkajte vprašanje v iskalno okence spodaj. Če še vedno ne najdete tistega, kar iščete, nam vprašanje pošljite po e-pošti ali nas pokličite.

Show Filters
Prikaži vse
  • Splošno

  • Vgradnja

  • Zmogljivost

  • Trpežnost & Vzdrževanje

  • Možnosti & Dodatna oprema

  • Uporaba

+

Je treba sisteme Solatube vzdrževati?

Sistemi osvetlitve z dnevno svetlobo Solatube® se ponašajo s pasivno tehnologijo brez premičnih delov, zaradi česar vzdrževanje tako rekoč ni potrebno. Vsi sestavni deli (kupola, obroba, cev, razpršilniki) imajo tesnila, ki žuželkam in prahu onemogočajo vdor. Poleg tega so kupola in obrobe zasnovane tako, da preprečujejo nabiranje umazanije. V nasprotju z običajnimi strešnimi okni, ki jih je treba občasno čistiti in pregledovati, sistem Solatube ne potrebuje rednega vzdrževanja.

+

Bo sistem Solatube deloval tudi v hladnih podnebjih in na severnih zemljepisnih širinah?

Med našimi proizvodi so tudi leče v obliki kupole, ki zbirajo svetlobo z nizkim vpadnim kotom, kar je izjemno pomembno na severnih zemljepisnih širinah. Tako sistemi Solatube® že več kot 20 let uspešno delujejo tudi v hladnih podnebjih, kakršna so na severu ZDA, v Kanadi in v severni Evropi.

+

Prihaja do težav s puščanjem?

Sistemi Solatube® vključujejo različne brezšivne obrobe, pokrove in strešne dodatke, ki v kombinaciji s kupolo in tesnili ustvarjajo praktično neprepusten sistem.

Za več informacij kliknite na meni “Obrobe” v Priročniku za izbiro proizvoda.

+

Ali sistemi Solatube prenesejo močan dež?

Da, sistemi Solatube® so zasnovani tako, da voda ne more prodreti vanje. Že sama okrogla oblika kupol preprečuje, da bi se voda nabirala na njeni površini.

Poleg tega krožna, brezšivna in enodelna zasnova sistema z integrirano obrobo omogoča, da deževnica neovirano odteka. Tako obroba nima šibkih točk, kjer bi lahko nastala reža, skozi katero bi vdirala voda. Kjer pa je to potrebno, lahko kupoli dodamo stolpičast podstavek in jo tako dvignemo nad površino strehe.

Pri montaži kupole na podstavek je kupola že zaradi podstavka dovolj dvignjena, da ne pride do vdiranja deževnice. Podstavek (ki ga izdelajo drugje) navadno vključuje preusmernik vode za poševne strehe.

+

Kako trpežen je sistem Solatube?

Proizvodi Solatube® so izdelani iz najkakovostnejših materialov, zato so izjemno trpežni in narejeni za dolgotrajno uporabo. Vse komponente sistema Solatube (razen električnih) imajo 10-letno garancijo. Veliko proizvodov Solatube je v uporabi že več kot 20 let in še vedno odlično delujejo.

Na voljo imamo tudi posebne konfiguracije proizvodov, ki ustrezajo predpisom za območja z orkanskimi vetrovi, standardom urada za varstvo pri delu in vojaškim protiterorističnim merilom. Kliknite tu za ogled našega poročila o upoštevanju predpisov za specifične standarde.

+

Se da sistem Solatube izključiti ali zastreti?

Da, Solatubov zatemnilnik uravnava, koliko naravne svetlobe prodira v prostor. Vključuje patentirano metuljasto odbojno ploščo in priročno stensko stikalo, ki uporabniku omogoča, da raven dnevne svetlobe zlahka nastavlja med 100 in 2 %. Zatemnilnik je zasnovan tako za bivalne kot za poslovne prostore in se odlično obnese v spalnicah, dnevnih sobah, pisarnah, učilnicah in sejnih sobah. Na voljo je za sistema Solatube 160 DS in 290 DS, za sistem Smart LED™ ter za sistema SolaMaster® 330 DS in 750 DS. Zatemnilnik lahko vključimo tudi v splošni sistem uravnavanja svetlobe. Za več podrobnosti kliknite na povezavo do Priročnika za vključitev zatemnilnika.

+

Kaj je sezonska konsistentnost in zakaj je pomembna?

Učinkovitost cevnih sistemov za osvetlitev z dnevno svetlobo lahko močno niha med zajemanjem zimske svetlobe z nizkim vpadnim kotom in poletne svetlobe z visokim vpadnim kotom. Razmerje med zimsko in poletno osvetlitvijo nam pove, ali proizvod učinkovito in konsistentno dovaja svetlobo v vseh letnih časih. Sistemi osvetlitve z dnevno svetlobo Solatube® dosegajo konstantno raven osvetlitve ne glede na letni čas (ali podnebne razmere), kar omogoča enakomerno in zanesljivo osvetlitev prostorov kljub spremenljivim naravnim razmeram in sezonskim nihanjem v intenziteti sončne svetlobe.

+

Na kakšne vrste streh lahko montiramo sisteme Solatube?

Sisteme Solatube® lahko montiramo na tako rekoč vsako vrsto strehe. Na voljo so številne možnosti montaže tako s podstavkom kot brez. Podrobnosti poiščite v Priročniku za izbiro proizvoda za bivalne in poslovne prostore.

+

Kakšna je približna kapaciteta sistema Solatube?

Za osvetlitev stanovanjskih prostorov

To, kako velik prostor lahko osvetlimo s sistemom Solatube, je odvisno od modela. Ne pozabite, da za različna opravila potrebujemo različno močno osvetlitev. Ob upoštevanju tega so spodaj navedene približne površine:

  • Solatube Daylighting System 160 DS (250 mm) – do 19 kvadratnih metrov
  • Solatube Daylighting System 290 DS (350 mm) – do 28 kvadratnih metrov
  • Solatube Smart LED™ System* (250 mm) – do 23 kvadratnih metrov

Ocenjene površine veljajo za povprečno dolžino cevi 1,82 m in višino stropa 2,4 m, če je kupola neposredno osvetljena s soncem.

Moč osvetlitve je odvisna od intenzivnosti sončne svetlobe. Opoldne bo na primer več naravne dnevne svetlobe kot zjutraj ali zvečer. Osvetljenost se lahko zmanjša tudi, če je cev daljša od priporočene razdalje.

*velja samo za tisti del sistema, ki skrbi za osvetlitev z dnevno svetlobo

 

Za osvetlitev poslovnih prostorov

Priporočamo, da se posvetujete s komercialnim zastopnikom Solatuba, saj je površina, ki jo lahko osvetlimo, odvisna od višine stropa in namembnosti prostora. Naši zastopniki so dobro podkovani za analizo osvetlitve in načrtovanje sistemov Solatube tako za nove objekte kot za naknadno vgradnjo.

+

Kam lahko vgradimo sisteme Solatube?

Bolje bi bilo vprašati, kam jih ne moremo vgraditi. Sisteme za osvetlitev z dnevno svetlobo Solatube® so doslej vgradili že v tako rekoč vse vrste poslovnih in stanovanjskih stavb. O tem se lahko prepričate na strani s primeri vgradnje.